Isnin, 28 Jun 2010

KENAPA AKU DIUJI?


KENAPA AKU DIUJI?

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3
KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
-Surah Al-Baqarah ayat 216
KENAPA SUSAH SANGAT UJIAN INI?

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
-Surah Al-Baqarah ayat 286
RASA FRUST? TENSION? LEMAH SEMANGAT?

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman.”
- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah- daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”
-Surah Al-Imran ayat 200
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”

-Surah Al-Baqarah ayat 45
APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka… ..
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”
-Surah At-Taubah ayat 129
ARGHHH AKU TAHAN!!! AKU DAH BOSAN!!

“… .. dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf ayat 12

4 ulasan:

 1. Assalamu'Alaikum ....

  "org yg paling truk(bnyk)ditimpa ujian(bala) ialah para anbiya' dan kemudiannya org2 soleh.Ssungguhnya salah seorg dr mrk telah mngalami ujian dengan kemiskinan sehingga dia tidak mmpunyai apa2 selain dr baju selimut & dipakinya baju itu.Dan ada yg lain dr mrk yg diuji dgn penyakit kulit(bisul)sehingga mmbawa maut.Yang ditimpa ujian itu lebih suka kpd ujian(bala)brbanding dgn yg diberi pembarian (kurnia)"........IBNU MAJJAH.

  Ada yg brkata;"ujian itu tnda kasih sayang ALLAH pd kita"..betul ke???
  susah & senang adlh ujian dr ALLAH...tnda kasih syng ALLAH ialah apabila ALLAH mmberi ksusahan, Dia berikn jgk kesabran(hati yg brsabar ats ujian),apabila ALLAH mmberi kesenangan,Dia berikan jgk syukur(hati yg brsyukur ats kenangan @ ni'mat)....hebatkn tarbiyah(didikan) & bimbingan ALLAH.

  Dr Asshaakiriin Mohd Esa.

  BalasPadam
 2. Waalaikumussalam wbt...
  syukran ya akhi Asshakiriin...
  Semoga setiap ujian yg di uji Allah itu mampu meningkatkan iman dan taqwa kita kepadaNYA...
  insyaallah..amin...

  BalasPadam
 3. hatiku menjadi tenang bila membaca ayat2 ini..ALHAMDULILLAH..

  BalasPadam
 4. Alhamdulillah....segalanya dari Allah SWT...samaada baik ataupun tidak...pasti ada hikmah di sebaliknya...itulah Rahsia Allah SWT...sama2lah kita mencari dan berfikir kenapakah kita di uji???

  BalasPadam